P90139257

Er is een nieuwe MINI. Op de plaats waar meer dan 50 jaar geleden de eerste Mini van de band liep, is vandaag de derde generatie van het origineel onthuld. Als hommage aan “the late” Sir Alec Issigonis, de illustere ontwerper van de klassieke Mini, die vandaag zijn 107e verjaardag zou vieren.

De derde generatie MINI is in één oogopslag herkenbaar als MINI. En daarmee houdt elke vergelijking op: technologie, kwaliteit en rijeigenschappen stijgen naar ongekende hoogte. En alles helemaal MINI: baanbrekende driecilinder turbo’s stelen de show. Nooit eerder gingen kartachtig rijplezier, duurzaamheid en efficiency zo goed samen. Geruststelling voor MINI fans over de gehele wereld: het unieke silhouet, de markante proporties en de stijlkenmerken van MINI leven voort in het nieuwe model – nieuw geïnterpreteerd en verder verfijnd. Van de grille en de koplampen tot de vrijstaande achterlichten met chroom omlijsting. Verder zijn design en constructie weer vanaf de eerste schetsen vernieuwend, op een manier zoals alleen MINI dat kan. Het grote nieuws in a nutshell:

Ruimer. 

Het unieke ruimteconcept is andermaal verbeterd. Bij MINI is dat natuurlijk een kwestie van millimeters: 98 mm langer, 44 mm breder en 7 mm hoger dan de voorganger. Bij elkaar heeft dat een weldadig effect op de ruimtebeleving, de bewegingsvrijheid van de achterpassagiers en – niet in de laatste plaats – de bagageruimte.

P90139250

Innovatief.

Van het nieuwe koplampdesign met dagrijverlichting en de LED- koplampen en optionele LED- achterlichten en zelfs LED- interieurverlichting. Daarnaast  doet een reeks innovatieve rijders-assistentie-systemen zijn intrede: van een Head-up display tot Active Cruise Control, Park Assistant en de achteruitrijcamera.

Power. 

TwinPower zelfs – want onder de motorkap van de nieuwe modellen gaat MINI TwinPower Turbo Technologie schuil. In de MINI Cooper en MINI Cooper D beleven 1,5 liter driecilinder motoren van 100 kW/136 pk respectievelijk 85 kW/116 pk hun wereldpremière. De MINI Cooper S heeft een 2,0 liter viercilinder van 141 kW/192 pk.

P90139252

Prestaties en verbruik. 

Rijplezier omhoog, verbruik en emissie omlaag. Grote successen voor de MINIMALISM strategie: vanaf 3,5 l/100 km ofwel 1 op 28,5.

  • MINI Cooper             van 0 naar 100 km/h in 7,9 seconden en een top van 210 km/h bij een gemiddeld verbruik van slechts 4,5 l/100 km en 105 g CO2/km.
  • MINI Cooper S          van 0 naar 100 km/h in 6,8 seconden en een top van 235 km/h bij een gemiddeld verbruik van slechts 5,7 l/100 km en 133 g CO2/km.
  • MINI Cooper D         van 0 naar 100 km/h in 9,2 seconden en een top van 205 km/h bij een gemiddeld verbruik van slechts 3,5 l/100 km en 92 g CO2/km.

 Veiligheid. 

Standaard features als front- en side airbags, curtain airbags en automatische driepuntsgordels met spanners en krachtbegrenzers (voor), ISOFIX bevestiging voor kinderzitjes voor en achter en bandenspanningscontrole. Nu in het voordeel van voetgangers uitgebreid met een iets hogere ‘actieve motorkap’.

Dynamiek.

Verder geoptimaliseerde elektromechanische stuurbekrachtiging, Dynamic Stability Control (DSC), Dynamic Traction Control (DTC) en Electronic Differential Lock tillen de dynamiek – en het comfort – van de nieuwe MINI naar een in deze klasse ongekend hoog niveau.

P90139403

Comfort.

Vooral een betere ergonomie. De instrumentencombinatie inclusief snelheidsmeter en toerenteller is nu aan de stuurkolom geplaatst, beter in het zicht van de rijder. De centrale display, het MINI Centre Instrument, geeft nu visuele feedback, aangestuurd door de MINI Controller in de middenconsole.

Premières. 

De nieuwe, nieuwe MINI beleeft deze week zijn première voor het grote publiek. 20 november is het de primeur op de Tokyo Motor Show en enkele uren later de grote publiekstrekker op de LA Motorshow. De nieuwe modellen arriveren in het voorjaar van 2014 in de showroom van de MINI dealer.

Bron: MINI Nederland

Tagged with →  
Share →

2 Responses to De nieuwe MINI: generatie 3

  1. Grego schreef:

    Mooi! ik had em groter verwacht maar hij heeft gelukkig nog steeds een gedrongen uiterlijk. Lijkt zelfs nog een beetje op de oer MINI!

  2. Beamer3 schreef:

    Keurig modelletje, gaat vast een succes worden in Born!

Posts per onderwerp

Contact

Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Reageer op posts in de 'comments' of deel een bericht via Facebook en Twitter! Heb je nieuwstips? stuur naar: mail@miniblog.nl.

Copyright

© 2012 MINIblog.nl | alle rechten voorbehouden. MINIblog.nl is een zelfstandig nieuwsblog over MINI en is op geen enkele manier verbonden met BMW AG of BMW Group Nederland. MINI is een geregistreerd handelsmerk van BMW AG. Het is niet toegestaan artikelen te kopiëren of deze site te framen. Het is niet toegestaan RSS feeds te publiceren zonder onze toestemming. Bij citaten of links altijd MINIblog.nl als bron vermelden.